#tbt med Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik

Det är torsdag och dags för #tbt (eller Throwback Thursday som det egentligen heter) och nostalgi på hög nivå här på Retromania.

Den här bilden tar oss tillbaka till Stockholm år 1950, där den nyanlända, amerikanska rockmusiken, de vida kjolarna och en rejäl dos framtidstro fått grepp om befolkningen.

Här på Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik (idag Villeroy & Boch) tillverkas moderna toaletter på löpande band. De behövs för de mängder av nyproducerade lägenheter som byggs upp i förorterna kring Stockholm vid den här tiden; Vällingby, Hökarängen, Farsta och Gröndal. Men även i staden behöver toaletter och badrum förnyas och fräschas upp. På Upplandsgatan i centrala Stockholm bor en mamma, pappa och dotter på 7 år, i en liten lägenhet utan varken badkar eller dusch. De får åka till en släkting flera kvarter bort för att tvätta sig. Dottern i familjen heter Ann-Sofie och är min mamma.

I dag är det den 1 maj och arbetarna på fabrikerna ska så klart demonstrera. Hittills har arbetsrörelsen hårda kamp resulterat i att de har åtta timmars arbetsdag, kvinnlig rösträtt, fri barn- och mödravård och lagstadgad semester. Snart ska deras krav också leda till en allmän sjukförsäkring och moderskapsförsäkring i Sverige. Men det vet de inte än. Den 1 maj 1950. Men de hoppas och tror.
VärmdökommunFoto:Värmdö kommuns arkiv

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Throw Back Thursday och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *