Diamantstolen eller maken, det är frågan.

Jag håller som vanligt på att göra om i mitt vardagsrum (för vilken gång i ordningen har jag glömt) men nu har ett problem uppstått. Jag har en ljuvlig diamantstol som liksom blir över! Jag tycker att den behöver en luftig och hedrande hörna för att verkligen komma till sin rätt, men några sådana hörnor finns inte kvar efter den nya möbleringen. Så jag måste nog helt enkelt möblera om igen. Med risk för att maken blir galen och flyttar ut. Det är han eller diamanten, liksom. Och diamanten MÅSTE vara kvar!

I Härligt hemma för några veckor sedan skrev jag om diamantstolen och dess skapare Harry Bertoia. Här kommer texten igen för er som inte läste den då:

Diamonds are a girls best friend

Den ser ut som om den vore gjord igår, men faktum är att diamantstolen formgavs redan år 1952. I en tid då alla andra möbler tillverkades av trä väckte metallnätsstolen stor uppmärksamhet när den kom. Den luftiga, gracila stolen blev snabbt en stor succé som spred sig över världen. I Sverige tillverkades den på licens av NK Möbelverkstäder och såldes på det exklusiva varuhuset.

Formgivaren bakom stolen var konstnären och skulptören Harry (Arieto) Bertoia. Han föddes i Italien, men flyttade som 15-åring till Detroit, USA där han fick ett stipendium att studera vid Cranbrook Academy of Art. Efter konst- och hantverksstudierna arbetade Bertoia med skulptering och smyckedesign, men 1946 flyttade han till Kalifornien för att utveckla sin första stol tillsammans med forna klasskamraten Charles Eames.

Resultatet av deras samarbete blev den berömda LCW-stolen, även känd som Eames-stolen. När all uppmärksamhet föll på Eames blev Bertoia så frustrerad att han lämnade samarbetet och återgick till sitt konstnärskap. När han några år senare blev inbjuden av en annan gammal klasskamrat, Florence Knoll att arbeta åt henne och maken Hans i Pennsylvania var Bertoia tveksam. Men Bertoias hustru tackade ja å hans vägnar, ett beslut som kom att förändra deras liv. I Pennsylvania gjorde Bertoia sin första och enda egna möbelkollektion, en rad stolar av formade metalltrådar, varav diamantstolen var en. Knoll producerade dem och resten är historia. Det arvode som Knoll betalade Bertoia för rättigheterna till dessa möbler gjorde att Bertoia kunde ägna resten av sitt liv åt det han gillade allra mest, att skulptera.

Diamantstolen produceras fortfarande idag av företaget Knoll. Ny kostar den runt 15 000 kronor, på auktion ungefär en tredjedel.

Diamondchair

Diamondchair

Foto: Knoll

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *