Nypremiär

Den här stolen gillar jag. Det är den så kallade Orkesterstolen av min favoritarkitekt och formgivare Sven Markelius (som bland annat ledde planeringsarbetet när ABC-förorten Vällingby byggdes, ni vet). Stolen ritade han till Helsingborgs konserthus (som han för övrigt också ritade) för orkestern att sitta på. Stolen ska ha varit den första stapelbara stolen i Sverige och massproducerades under flera år. Inspirationskällan sägs ha varit Alvar Altos Modell 611. Nu nylanseras den i svartbetsad ask, vitpigmenterad ask och schellac finish björk, av Ljungbergs factory, som tidigare bara gjort tyger. Jag tycker att den är finast i svart, men allra, allra finast tycker jag faktiskt att den är när den står staplad, så jag skulle verkligen inte ha något emot att ha ett gäng stående som extrastolar, även om vi inte är något vidare bra på cello i vår familj.Sven Markelius0399

Foto: Dan Isaac Wallin

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker, Stolar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *