10-gruppen på rea.

I mellandagarna var jag i Iittalas outletbutik. På rean där hittade jag de här störtsköna muggarna i 10-gruppens mönster för sanslösa 49 kronor styck! Synd bara att mina köksskåp svämmar över av just muggar och koppar, annars hade jag gärna köpt upp mig på ett gäng.

IMG_0168

Jag gillar verkligen 10-gruppen, ett av de svenska varumärken som bidragit till att sätta vårt lilleputtland på kartan som ett land med stark designtradition. Gruppen bildades 1970 av de tio unga textilformgivarna Inez Svensson, Britt-Marie Christoffersson, Birgitta Hahn, Lotta Hagerman, Tom Hedqvist, Ingela Håkansson- Lamm, Gunila Axén, Susanne Grundell, Carl Johan De Geer och Tage Möller. De hade alla en gemensam önskan att erbjuda god design samtidigt som de ville ha kontroll genom hela processen av sitt arbete, från skiss till färdigt tryck.

Deras tidiga mönster var en revolt mot föräldragenerationen, det präktiga femtiotalet och hemmafrusidealet och betraktades inledningsvis som provocerande och osäljbara. Det starka, uttrycksfulla formspråket med influenser från konst och arkitektur har med tiden fått sin revansch och hyllas i dag världen över.

Under de dryga fyrtio år 10-gruppen har verkat har de producerat drygt 700 tyger och sammanlagt 57 kollektioner. Fortfarande ägs och drivs varumärket av några av de ursprungliga formgivarna; Birgitta Hahn, Tom Hedqvist och Ingela Håkansson-Lamm och försäljning av deras produkter sker i den egna butiken på Götgatan, på Södermalm i Stockholm och genom återförsäljare runtom i Sverige, Europa, Asien och U.S.A.

Muggen på bilden har 10-gruppen gjort i samarbete med Rörstrand. De fanns som sagt i Gustavsberg häromdagen, och har du tur finns det fortfarande några kvar. Skynda att fynda!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *