Saftkalas med Bernadotte

Tillbringare

Ur en sådan här kanna har jag och min bror bjudits saft i stugan på landet så länge jag kan minnas och jag blir fortfarande alldeles varm i hjärtat när jag tar fram min egen Signaturkanna och bjuder på saftkalas.

Tillbringaren är formgiven av Hélène Lalander för Sigvard Bernadotte och Acton Björns designkontor 1963. Först tillverkades den för Husqvarna borstfabrik i färgerna blått, gult och rött, men senare övergick produktionen till Hammarplast och då utökades färgskalan.

Tanken var egentligen att tillbringaren skulle vara för mjölk, och skulle därför rymma exakt en liter. Anledningen var för att mjölkpaketen var opraktiska både att förvara och hälla ur. Den trekantiga kannan däremot var funktionell och gjorde det möjligt att ha flera tillbringare intill varandra i kylskåpet.

Jag har kannan både i rött och gult men jag måste nog köpa mig en blå också för att samlingen ska bli komplett, även om jag tycker att den röda är allra, allra finast. För sådan var den som vi hade under mina barndoms somrar. Och helst ska den förstås också innehålla mammas hemgjorda hallonsaft.

Trevlig måndagskväll!

/Helén

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Minnen från förr och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *