På banken

Å, vad jag ogillar de nya nummerlappsautomaterna, där lappen automatiskt kommer utåkande efter ett klick på en knapp. Så ocharmiga och fula de är! Tacka vet jag de som fanns förr, de röda, fina, med kurvor och former som var en fröjd för ögat, där man rev av den sista lappen själv. Minns ni dem? De fanns på postkontor (som för övrigt knappt heller finns längre), systembolag och apotek.

Det var A & E design och Hans Ehrich och Tom Ahlström som formgav den gamla typen av automat, även kallad M80, 1974. I dag är automaten så gott som borta från vårt vardagsliv, men fortfarande kan man njuta av den, och finfina diskborsten 1230,  som jag tidigare skrivit om och som även det är en produkt av A & E design, på Nationalmuseums utställning ”Den moderna formen 1900-2000”. M80 finns också med bland de sex stora svenska designklassikerna som blev avbildade på frimärken under designåret.

Jag önskar jag kunde springa på en M80 på loppis någon gång. Då skulle jag slå till direkt, och sätta upp den utanför badrummet här hemma. Så kanske det äntligen kunde bli slut på bråken om vems tur det egentligen är att duscha.

Fortsatt fin tisdag, vänner!

/Helén

Foto: A & E design

M80 av A & E design.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designer, Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *