Jag tar disken!

Står med händerna i diskvattnet och njuter. Ja, du läste rätt, jag njuter! Jag har nämligen en jäkligt bra och snygg diskborste i min hand. För det kan jag tacka A&E design och Tom Ahlström och Hans Erich. De var nämligen grundare till den revolutionerande diskborsten 1230 som tillverkades för norska Jordan A/S 1974. Diskborsten har tillverkats i över 66 miljoner(!) exemplar och tillverkas fortfarande! Men inte nog med det, nästan alla moderna diskborstar som säljs i handeln i dag är i själva verket plagiat av den finfina Jordan-borsten. Innan den kom fanns nämligen inte någon fiffig skrapa i framkant eller krok att hänga upp borsten med.

Jag intervjuade Hans Erich en gång och fick höra om vilket gediget researcharbete som ligger bakom alla A&E designs produkter. Inför formgivningen av diskborsten satte de ihop en referensgrupp av husmödrar som de intervjuade och testade grepp och vinklar på. Tacka sjutton för att det blir bra och funktionell design i slutänden om man verkligen bryr sig om dem som ska använda produkten.

En sak är säker, så länge jag får använda en Jordan-borste så kommer jag alltid ta hand om disken med ett leende på läpparna. Fast det finns en annan viktig detalj som jag måste ha tillgång till – en diskmaskin så klart!

Jordan 1230

Världens bästa och mest plagierade diskborste. Bild: A&E design

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designer, Designklassiker, Hemma hos oss, Vardagsliv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *