Verner Panton

Missade du Antikmagasinet om Verner Panton på Kunskapskanalen igår? Klicka då här och kolla in programmet, klart sevärt! Jag måste säga att jag formligen avgudar denna danska designers lampor, tyger och möbler. Hans galna popkonst-stil är precis min smak. Jag har två orangea Flowerpot hemma -härliga originallampor med tygsladd och allt – men jag drömmer om många fler av hans verk, som en golv-Panthella bredvid soffan och en läcker röd/orange Ball att hänga i mitt höga fönster bredvid öppna spisen, och givetvis ett färgsparkande tyg att hänga på väggen eller ha som överkast. Ja, ska sanningen fram skulle jag gärna ha hela mitt hem fyllt av Panton, precis som samlaren Dennis Johansson, som är gäst i programmet har. Det mest magiska med Pantons design är nog hans färgsättning. Han har gjort tavlor och tyger som gör att jag bara ryser av välbehag. Och han kunde verkligen sin sak. Förutom designer var Panton även färgteoretiker och den som utvecklade färgsystemet Pantone, som de flesta som jobbar med färg på ett eller annat sätt känner till. Men lika mycket som Panton älskade färger hatade han vitt. Jag undrar just vad han skulle säga om alla dessa ljusa, fräscha, svenska hem.

Verner Pantons ballamp

Fire ball eller ballamp av Verner Panton

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *