Skönhet i förorten

I dag var jag tvungen att ge mig in i mellanreahysterin i alla fall för att uträtta lite ärenden. Jag åkte till Vällingby. Jag gillar det centrumet, eftersom det är ganska praktiskt, med många, bra affärer samlade på ett och samma ställe. Dessutom är det på sina håll fortfarande så jäkla snyggt, med en hel del tidstypiska detaljer kvar från när det byggdes. Vällingby Centrum växte upp under slutet av 40-talet, början av 50-talet under ledning av stadsplanedirektör och arkitekten Sven Markelius. Stadsdelen fick stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt eftersom det var Sveriges första ABC-förort, det vill säga en förort som skulle kunna erbjuda invånarna både arbete, bostäder och centrum inom samma område. Under 2000-talet har centrumet byggts till, gjorts om och renoverats/restaurerats. Resultatet är helt okej, men finast är de delar som fått stå så gott som orörda. En klar favorit för mig är medborgarhuset Trappan, ritat av arkitekterna Backström och Reinius 1954. Ta en titt på denna vackra byggnad med de spännande formerna och stora glaspartier. Och se där, vad pryder fönstren, om inte stadsplanedirektör Markelius egna, vackra tyg Pythagoras från 1952.  Jag som är textiltokig skulle kunna offra om inte min ena hand, så åtminstone alla mina valkar för några meter av det tyget. Det produceras fortfarande på Ljungbergs och här säger man att det är deras mest exklusiva tyg. Det handtrycks i lin och finns i färgställningarna blått och rött. I år finns dessutom mönstret i sammet, i den vackra lejongula originalfärgen som syns i fönstret på Trappen. Just den färgen som jag gillar allra bäst.

Medborgarhuset Trappan i Vällingby.
Bild lånad av Med ögon känsliga för blått.

Pythagoras, textiltryck från 1952 av Sven Markelius

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *